Segítséget kérő levél: egy megoldást kereső férj és az unalom mag(j)a (Dr. Kollárné Berzáczy Kriszti)

Coach szempontokat kínál. Nem megmond, beszól, igazságot tesz, nem vezet rá semmire, hanem árnyaltan körbejárja, megvilágítja a problémát jelentő szituációt..

Egy megoldást kereső férj és az unalom mag(j)a


A KÉRDÉS

Kedves Krisztina! 

9 éve vagyunk házasok, van egy 7 éves kisfiunk. Sajnos eljutottunk ahhoz a ponthoz, amikor egy komoly beszélgetés felszínre hozta a problémákat. A feleségem az utóbbi időben minden apró kérést, megjegyzést cinikusan fogott fel és mint utólag kiderült támadásnak vett és sok kis apró vita volt. Én nem vettem észre, ahogy süllyed ebbe az állapotba, így utólag látom, hogyan érintették ezek a dolgok. Pl. évek óta nem változtatta meg a jelszavát az email-jénél, előtte már többször is beléptem, hogy kinyomtassak olyat, ami neki érkezett, most nem sikerült és ezt poénosan adtam tudtára, hogy biztos van már titkolnivalója…., no itt robbant a bomba. 
Ahogy utána olvastam, ez a helyzet leginkább a párkapcsolati burnout-ra hasonlít. Teljes érzelem, együttlétmegvonás. De nem válunk, sőt ez meg sem fordult a fejében. Én elhanyagoltam őt és a családot is…éjszakákat voltam a gép előtt, a család közbe aludt. Ők a kicsivel együtt feküdtem együtt keltek, egy ágyban. Így az együttlét is elég „macerás” volt és egyre ritkább. De mindent megtettem amit kért néhány kivétellel, tehát a minimum megvolt, de semmivel se több. 

A probléma


A nagy beszélgetés után engem egy „villámcsapás ért”, újra olyan szerelmes lettem (44 évesen) a feleségembe, hogy el sem hittem magamról. Így most minden nap szenvedés, mert nem viszonozza érzéseimet, vagy csak felszínesen, üresen. De az az érdekes, hogy nem zárkozik el pl. közös programtól (vacsora kettesben), foghatom a kezét ha elmegyünk sétálni. A problémáról és az esetleges megoldásnál nem akar beszélni, inkább az időre bízza, majd megoldódik. Én tenni szeretnék érte, de sokszor úgy érzem felfalom a szeretetemmel, simogatásommal. Neki helyt kell állni a munkahelyén a gyereknevelés terén, a háztartásban és a párkapcsolatban is…sokat vállalt? Néhány nappal a beszélgetésünk után, pedig azt mondta, hogy semmi rosszat nem tud rám mondani nem én vagyok a hibás…azt mondja elpattant egy húr. A beszélgetés után sokszor kérdeztem tőle, hogy van-e valakije, de többször is megerősítette, hogy nincs, hozzátéve, hogy pedig voltak akik szerettek volna kapcsolatba kerülni vele, de ő elutasította.

A jó kérdés

Mit tehetek? Mit kell tennem? Mit nem kell tennem?

A panasz

A cirógatásra, törődésre azt mondja, jól esik neki, csak fura neki, hogy így megváltoztam, ilyet már 6-7 nem tettem vele. Az igazság az hogy annyira ragaszkodtam és ragaszkodom hozzá és a kisfiamhoz (bár ezt nem igazán mutattam ki eddig), hogy meg is halnék értük. Nem is tudom, hogy tudnám elviselni hiányukat… 

Egy megoldást kereső, kétségbe esett férj

Coach és az egyensúly

Durva dolog az elszürkülés és az unalom.

MEG KÉNE TANULNI ÖNCÉLLÁ VÁLNI.
AMIKOR MAGAM VAGYOK MAGAM SZÁMÁRA A SZENT CÉL.


A COACH LEHETSÉGES SZEMPONTJAI

Tananyag az Élet Iskolájában

Kedves Férj, 
örülök, hogy megosztotta velem a problémáját. 

Jellegzetes helyzetbe került, és így elmondhatjuk, nincs egyedül. Sokszor tapasztalom, hogy a házastársak akkor mérik fel és “árazzák be” a párkapcsolatuk értékét, amikor úgy látszik, veszélyben, netán felbomlóban van a közösség. A vészriasztás szélsőséges viselkedésekre sarkallja a mindent menteni akaró feleket. A túlzásba vitt rajongás ugyanolyan teher, mint a gesztusok hiánya. 
Kinek kell egy bukott hősszerelmes? Kit hozna lázba az egyszemélyes, amatőr rajongótábor? 

SOS változtatni: be kell “szerelni” egy termosztátot a rendszerbe. Ha túlzottan felmelegedne a szoba, kapcsoljon ki a fűtés, mielőtt önmagát hevítené túl a berendezés és végképp kiakadna a mérőműszer, a lakók pedig fejvesztve menekülni kezdenek. 

Coach szempontjai

Van itt azonban még valami. 
Ön furcsa kéréssel fordult hozzám: 

1; 
Úgy szeretne lángolni, szerelmes lenni, hogy az ne zaklassa fel Önt. 
Minden szerelmes ugyanazt a kínt érzi, ha visszautasítják. Ezt szeretné megspórolni? Hideg fejjel megharcolni? Érzéketlenül megszenvedni? Nem ellentmondás ez? 
Ha ragaszkodik a nyugalmához, ne legyen szerelmes! 
Tud nem szerelmes lenni? Ha nem tud, hogy tudná uralni az ezzel együttjáró érzelmeket? 
Bonyolódik a dolog.

2; 
Ja, hogy az lenne a megoldás, ha a felesége is szerelmes lenne felszólításra és ütemre?  Azt akarja, hogy a felesége azt akarja, amit Ön akar (szerelmet), de persze ne azért akarja, mert Ön akarja, hanem magától akarja azt, amit egyébként és jelenleg kizárólag csak Ön akar (szerelmesnek lenni). 
Újabb paradoxon. 
Kezdeni kellene ezekkel is valamit. 

Amit most Ön csinál, inkább szánalmat generál. Ráadásul mindig leleplezi önmagát. Hol az érdektelensége nyilvánvaló, hol pedig a félelme. Rejtőzködjön! Legyen cool! 
Kutat a másikban (pl. az e-mailjében, brrr!) és csodálkozik, hogy unalmas a szürke, transzparens, átlátható, a minden pillanatban ellenőrizhető nő? Ne csinálja ezt tovább! Hagyja, hogy magával ragadja a “kacérság lélektana” (Simmel)! 

Ha szereti őket, varázsolja el a feleségét. Ne egy hisztiző kisgyerek sírjon az anyukája után, egy toporzékoló megakamasz cirkuszoljon! Ön férfi! Hódítson! 
Nézzen filmeket és csenjen el egy-egy bravúros gesztust, mozdulatot, sőt, komplett stratégiákat, majd kezdjen Ön is bele. Ismételje. Tökéletesítse! Tanuljon a profiktől! 

Coach tanítása: A probléma mint lehetőség a tanulásra

Travolta a Ponyvaregényben:

Keresztapa:

Tiszta románcban: 


Ez ám a jó válasz az Élet kihívásaira! 
Tanuljon az Élet Iskolájában! 
Elhúzták, hát iratkozzon be egy kurzusra és korrepetálja magát! Még semmi nem késő. Mit kell ezekben a jelenetekben meglátni? Hogy vonatkoznak Önre? Várom a Mentálkapuban >>!

Addig is őszinte szeretettel kívánom, hogy hasznára váljon ez a rövid, és bizonyos szempontból férfiasan kemény tanácsom.

Dr. Kollárné Berzáczy Kriszti / nemzetközileg akkreditált coach (ACC/ICF, MACC/IACM), Mentálkapu tanácsadója, tréner, Dr. Kollár Iskolája

Közzétéve: krisztiberzaczy

Nemzetközileg akkreditált mester coach, senior fokozató mediátor-kiképző tréner, derűnagykövet, ontológus és humánprofilozó. Magyar Coachszövetség 2008. kuratóriumi elnöke. Tel.: 06 70 631 33 11

Leave a Reply